.
>>  Keşgeklik Buğday
       
Amasya'nın bereketli topraklarında yetişen buğdaylardan lezzetli keşkeklikler elde edilir.

 

Anadolu’nun pek çok yöresinde çorbaların ve bazı yöresel yemeklerin olmazsa olmazı keşkeklik buğday, aynı zamanda aşure yapımında da kullanılır. 

 

Diğer buğdaydan farkının ne olduğunu size kısaca açıklayalım.  Buğday toplanır ve değirmenlerde çekilerek bulgurdan biraz daha kalın taneler elde edilecek şekilde kırılır.

 

Ama bu kırma işini yapan değirmenler çok özeldir çünkü buğdayın sadece saplarından ayrılması ezilmemesi gerekir. Hareketli taş hareketsiz olanın üzerinde dönerek buğdayın kabuğunun çıkmasını sağlar.

 

Daha sonra kısım kısım ıslatılan buğday suda yeterince bekleyince kurutulup çuvallara doldurulur ve ihtiyaç olduğunda kullanılır.

   
   
Size göndereceğimiz buğday'dan  "Nefis keşkek " olacaktır.