.
>>  Elma Pekmezi
       
Elma denilince akla ilk gelen isim, Amasya elmasıdır. Amasya elması meşhur olurda, pekmezi olmaz mı...

 

Geleneksel beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden olan elma pekmezi, köylülerimiz tarafından  geleneksel yöntemlerle yapılıyor.

Amasya köylerinde her yıl geleneksel yöntemlerle üretilen tatlı elma ve ekşi elmadan oluşan pekmezin ekşi olan türünün bir diğer adıda "Acuk"tur.

 

Elma pekmezi hem tatlı elmadan hem de ekşi elmadan yapılır. Aynı zamanda hem ekşi elma, hem de tatlı elma bir arada kaynatılarak karışık tadı olan nefis pekmezler elde edilir.

 

İlk önce tatlı elma ve ekşi elmalar toplanır.Yıkama işleminden sonra, kazanda kaynatılır.  Meydana gelen şıra önce süzülür,  akabinde kazanlarda odun ateşinde kaynatılır. 

 

Elma pekmezini Hiç tatmadıysanız, Bu tadı şimdiye kadar tatmadığınıza inanın pişman olacaksınız.